Kalorier och EASIS
Kalorier och EASIS
Färre kalorier för ett friskare Sverige
På EASIS fokuserar vi mycket på en produkts totala kaloriinnehåll. När vi tar bort det tillsatta sockret från ett livsmedel är vi noga med att inte tillsätta andra energitunga ingredienser istället. Så långt det är möjligt försöker vi uppnå en kaloriminskning på minst 30 % i våra produkter jämfört med andra liknande produkter (med socker) på hyllorna.
Varför gör vi sötsaker med lågt kaloriinnehåll?
Att vara överviktig beror helt enkelt på att det i genomsnitt konsumeras fler kalorier än vad som förbränns. Därför vill vi gärna utveckla kalorireducerade produkter som innehåller färre kalorier än liknande produkter du kan hitta på marknaden – givetvis fortfarande utan tillsatt socker. Detta ger konsumenterna möjlighet att välja ett alternativ med lägre kaloriinnehåll.
Dessutom visar vår marknadsundersökning att våra konsumenter inte bara är fokuserade på inget tillsatt socker, utan även hälsa i ett större perspektiv – inklusive det totala innehållet av kalorier – och det fokuset vill vi givetvis följa så långt det är möjligt.
Varierande kalorireducering
Dessutom får en produkt endast påstås vara kalorireducerad om den innehåller 30 % färre kalorier jämfört med andra liknande produkter med socker. Så även om många av våra produkter är 10–20% kalorireducerade, är detta inget vi kan säga på produkten. Hur mycket en produkt är kalorireducerad beror därför på utgångspunkten för en liknande produkt med tillsatt socker.
Här några exempel:
Dessutom bidrar även kostfiber med kalorier, även om det är betydligt mindre än vad kolhydrater bidrar med. Vi har även minskat mängden fett med hjälp av kostfiber, men då vi fortfarande ska behålla den krämiga konsistensen går det inte att få bort allt. Därför är en sådan produkt mindre kalorireducerad än till exempel jordgubbsgröt. Det är helt enkelt svårare att bevara både smak och konsistens i en ”fast” produkt jämfört med en ”våt” produkt.
Fettet kommer i första hand från hasselnötterna och det är just hasselnötterna som är den primära ingrediensen – och vad konsumenterna förknippar med nougat – så vi kan naturligtvis inte ta bort dem och därmed fettet därifrån. Dessutom är det kakaosmör i och vår nougat är därför inte kalorireducerad jämfört med traditionell nougat. Men innehållet av sockerarter och kolhydrater är betydligt mindre och det har ett högt fiberinnehåll.
Det är alltså helt produktberoende, hur mycket den enskilda produkten är kalorireducerad.