Hälsosamma fettval – Lär dig mer om de bästa fettkällorna

Vi människor behöver dagligen få i oss 25–45 procent fett. Fett används bland annat för att ta upp näringsämnen och transportera dem i kroppen. Det är alltså viktigt att få i sig fett för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig näringen. Fett används även till energi, uppbyggnad av celler och hormoner samt som energireserv i kroppen. Det finns olika typer av fett, som delas in i mättat och omättat fett.
Mättat fett
Finns främst i animaliska livsmedel och kan påverka vår hälsa negativt, då det kan ansamlas i kroppen, höja kolesterolnivån och i värsta fall öka risken för blodproppar.
Livsmedel med mättat fett kan bland annat vara: smör, kött, pålägg, bacon, mjölkprodukter som ost samt kokosprodukter såsom kokosmjölk, kokosolja, kokosfett och kokosflingor.
Omättat fett
Finns främst i vegetabiliska livsmedel och anses generellt vara den “hälsosammare typen av fett”. Omättade fettsyror kan bidra till att sänka kolesterolnivåerna i blodet och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.
Livsmedel med omättat fett finns bland annat i oljor som olivolja, rapsolja, avocado, nötter, fisk och linfrön.
Det finns hälsofördelar med att välja omättade fetter framför mättade fetter. Här är några exempel på val av omättade fetter:
-
Välj pesto eller jordnötssmör istället för smör.
-
Välj fisk, till exempel sill, framför pålägg som rullskinka eller salami.
-
Välj vegetabiliska produkter och minska intaget av mättat fett.
Skrivet av: Jane Agergaard, Klinisk dietist




