Långsamma och snabba kolhydrater – Förstå skillnaden och optimera din kost
Kroppen behöver kolhydrater, bland annat eftersom hjärnan i stort sett bara kan förbränna kolhydrater. Lär dig mer om långsamma och snabba kolhydrater här.

Energi till kroppen
Inställningarna till kolhydrater är många. Fakta är att kroppen behöver kolhydrater, bland annat eftersom hjärnan i stort sett bara kan förbränna kolhydrater. Däremot finns det skillnader mellan kolhydrater. De kan delas in i två grupper: snabbt upptagliga kolhydrater och långsamt upptagliga kolhydrater – även kallade enkla och komplexa kolhydrater.
De bästa kolhydraterna för vardagen är de långsamt upptagliga kolhydraterna, även kallade komplexa kolhydrater. Det innebär att de tas upp långsamt i blodet och därmed ger en långvarig och stabil energiförsörjning samt stabilt blodsocker. Bra källor till långsamt upptagliga kolhydrater med högt fiberinnehåll är grova grönsaker, fullkornsprodukter och baljväxter, som samtidigt är rika på vitaminer och mineraler.
De snabbt upptagliga kolhydraterna, även kallade enkla kolhydrater, tas upp snabbt i blodet och mättar ofta inte lika mycket eller lika länge. De kommer typiskt från vitt bröd, vitt ris, vit pasta, frukt och naturligtvis godis och bakverk.
Om kroppen får välja fritt föredrar den de snabbt upptagliga kolhydraterna, som är lättast att ta upp. De ger energi här och nu, men det är en energi som snabbt förbränns, och man blir hungrig igen. Väljer man däremot de långsamt upptagliga kolhydraterna, tas energin upp långsammare i blodet och ger en mer stabil blodsockerökning samt energi och större mättnadskänsla.
Fakta |
|
Livsmedel med långsamt upptagliga kolhydrater:
Livsmedel med snabbt upptagliga kolhydrater:
|
Skrivet av: Jane Agergaard, Klinisk diætist




