Viktiga fibrer för matsmältningen
Fibrer spelar en viktig roll i matsmältningen och har flera hälsofördelar, såsom viktkontroll, längre mättnadskänsla och minskad risk för typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och vissa former av cancer.

Kostfibrer är en typ av kolhydrat som finns i växter. De bryts inte ner i magen utan fermenteras längre ner i tarmen av bakterier.
Fibrer spelar en viktig roll för matsmältningen och har flera hälsofördelar, såsom viktkontroll, längre mättnadskänsla och minskad risk för typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och vissa former av cancer.
Rekommendationen för vuxna är 25–35 gram kostfibrer per dag, men många har svårt att få i sig tillräckligt. Bra källor är fullkornsprodukter som innehåller både kostfibrer, vitaminer och mineraler, t.ex. fullkornsbröd, havregryn och fullkornspasta.
Studier visar att en kost rik på fullkorn både hjälper till att bibehålla vikten och skyddar mot vissa cancerformer.
Fibrer delas in i två huvudtyper: lösliga och olösliga.
-
Lösliga fibrer: Finns i havre, rågbröd, bönor, frukt och fullkornsprodukter. De binder vatten och bildar en gel i magen, vilket sänker magtömningstiden och ökar mättnadskänslan. Lösliga fibrer kan också bidra till att sänka kolesterol och stabilisera blodsockret.
-
Olösliga fibrer: Finns i fullkorn, nötter och grönsaker. De löses inte upp i tarmen och bidrar till tarmrörelser, vilket ger regelbunden avföring och en frisk tarmfunktion.
Skrivet av: Jane Agergaard, Klinisk dietist




